nieuwsbrief openbare basisschool Oosterhuizen17 oktober 2018

Voorwoord

We kijken terug op een geslaagde Open Dag. Deze dag is eigenlijk bedoeld voor ‘nieuwe’ ouders, maar wij maken van de gelegenheid gebruik om ook ouders, opa’s en oma’s waarvan een (klein)kind al naar onze school gaat, een kijkje in de keuken te laten nemen. Het is altijd leuk om de school ‘in bedrijf’ te zien. Wij proberen een zo realistisch mogelijke weergave te laten zien, want er gebeurt zoveel moois in de groepen. Op de bijvoegde foto is bijvoorbeeld te zien hoe er extra aandacht wordt gegeven aan het gooien en vangen in de kleutergroep en morgen krijgt groep 7/8 een gastles over het Jodendom. Op 30 oktober start het nieuwe doe-circuit, gevolgd door een Nationaal Schoolontbijt op woensdag 7 november. Op deze dag hoeft er dus thuis niet ontbeten te worden. Voor nu wil ik iedereen alvast een fijne Astervakantie toewensen. Wij zien elkaar weer op maandag 29 oktober.

Apenheul

Groep 5/6 doet mee aan het project 'Apentrots' van de Apenheul. Tijdens de lessen in de klas leren de kinderen goed kijken naar hun eigen gezondheid. Eten we wel genoeg fruit? Eten en drinken we wel genoeg zuivel? Of juist teveel? En beweeg ik wel voldoende? Op al deze vragen hebben wij samen het antwoord gezocht. Alle onderwerpen werden in verband gebracht met de leefgewoontes van apen. Om de laatste vragen te kunnen beantwoorden en het diploma te halen, bezoeken we aanstaande vrijdag de Apenheul. Het belooft een dag te worden om trots op te zijn!

Loopfietsenrace

Donderdag 4 oktober was er voor de groepen 1, 2 en 3 een loopfietsenrace georganiseerd door Acress. Per groep werd er eerst goed geoefend, gevolgd door een echte wedstrijd met publiek om de kinderen aan te moedigen. Als je niet aan de beurt was mocht je op een stormbaan en tumblingbaan. Hier werden verschillende opdrachten op gedaan. Iedereen was dus volop sportief bezig. Na afloop werden er medailles uitgereikt. De prijzen gingen vooral naar de kinderen die goed konden luisteren, elkaar goed hielpen of juist heel sportief bezig waren geweest.

Leerlingenraad

De leerlingenraad heeft haar eerste bijeenkomst gehad. De nieuwe leden, Eva en Wout uit groep 6 en Meike uit groep 8, werden naast de zittende leden Marjolein en Dain uit groep 7 en Jochem uit groep 8, welkom geheten. Nadat eerst de taken werden verdeeld stonden de volgende punten op de agenda: actiepunten, ideeënbus, evaluatie van de Sportweek en er is een vraag geformuleerd voor het ‘Vragenuurtje voor kinderen in de Tweede Kamer’. Onze vraag had betrekking op het terugdringen van de plasticsoep. Uit alle inzendingen worden 5 vragen geselecteerd. Laten we hopen dat onze vraag hierbij zit en dat we met een hele klas naar Den Haag mogen en in de Tweede Kamer op de blauwe stoelen plaats mogen nemen.

Projectgroep 5/6

Dit jaar zijn we gestart met een projectgroepje voor leerlingen uit groep 5 en 6. Het groepje is in het leven geroepen voor kinderen die soms op een andere manier uitgedaagd moeten worden. De activiteiten zijn dan ook bedoeld om bij deze leerlingen een actievere werkhouding te stimuleren. Ook leren ze omgaan met verschillende informatiebronnen en vakgebieden die minder in de klassikale methodes voorkomen. Eén keer per week krijgen ze van de leerkracht begeleiding en instructie. Vervolgens krijgen ze opdrachten mee die ze thuis of op school kunnen maken. Het vergt dus ook een stukje extra inzet. Praktische en theoretische opdrachten wisselen elkaar af. Het is erg leuk te zien dat kinderen op verschillende manieren denken en naar oplossingen zoeken. Zo leren ze ook weer van elkaar. Indien mogelijk nemen we opdrachten uit een bepaald thema mee de klas in, zodat de rest van de groep ook extra wordt uitgedaagd.

De groep heeft in principe geen vaste samenstelling. Leerlingen die in aanmerking komen voor de projectgroep worden voor de volgende periode door de leerkracht benaderd.

Parkeren

Het parkeren voor het dorpshuis blijft lastig als mensen hun auto zo neerzetten dat ze weer snel weg kunnen rijden. Begrijpelijk, maar niet erg sociaal, want dan blijven beschikbare plaatsen onbenut, terwijl er toch al niet zoveel ruimte is. Dus wederom een verzoek om twee rijen achter elkaar te parkeren. Als een ieder dan niet te lang wacht met wegrijden en we een beetje rekening met elkaar houden, dan verloopt alles wat soepeler en is iedereen tevreden. Alvast bedankt.

Voorleeswedstrijd

Het is inmiddels een traditie geworden dat de Kinderboekenweek afgesloten wordt met de finale van de voorleeswedstrijd, nadat in de groepen voorrondes zijn gehouden. Het niveau was dit jaar hoog. In het speellokaal werd voor de hele school goed voorgelezen. De jury gaf tips en tops en besloot uiteindelijk dat Jailen Bonhof uit groep 5 met de beker naar huis mocht. Chapeau!

Kindercentrum.nl

PSG
Op dit moment zijn wij nog druk bezig met het thema dieren, welke we eind deze week afronden. Daarna is het tijd voor een heerlijk weekje herfstvakantie, om vervolgens fris te starten met het thema herfst. We gaan weer een leuke herfst wandeling maken en toveren de PSG weer om in een gezellig herfst sfeer.
Woensdag 14 november is Kimberley’s  laatste dag bij de peuters, vanaf dan gaat zij genieten van haar zwangerschapsverlof.

BSO
Bij de BSO hebben we heerlijk genoten van het nog heerlijke (herfst) weer.
Er wordt nog vol op buiten gespeeld, maar ook geknutseld binnen het thema dieren.
In week 43 is het tijd voor een heerlijk weekje herfstvakantie, er ligt alweer een uitdagend programma klaar voor de vakantie opvang bij BSO de Mheen.
Dinsdag 13 november zal Kimberley haar laatste werkdag bij de BSO zijn. Wij informeren u z.s.m. wie haar komt vervangen.
Heeft u interesse in onze PSG of BSO? Loop gerust eens binnen of u kunt ook altijd bellen om een afspraak maken 06-34874087.