Cultuurmenu

Kunst en cultuur op Obs Oosterhuizen 2019-2020

1. Groep 5 t/m 8 brengen een bezoek aan het rijksmuseum.
  2.  Met alle groepen werken we rondom 1 kunstenaar.
  3. Cultuurmenu

Cultuurwijzer is het coördinatiepunt voor kunst en cultuur in Apeldoorn. Jaarlijks stelt Cultuurwijzer in overleg met een groot aantal culturele instellingen, waaronder o.a. CODA, Gigant, Markant in Apeldoorn een programma samen met een keur aan culturele activiteiten. Via dit cultuurmenu, komen alle leerlingen jaarlijks in aanraking met kunst en cultuur. Elk jaar staat er een andere kunstdiscipline centraal zodat de kinderen in de loop van de jaren alle disciplines hebben gehad:

• Muziek
  • Cultureel erfgoed
  • Drama
  • Dans
  • Beeldend
  • Literair
  • Fotografie en animatie (audiovisueel)

Dit jaar is dat voor o.b.s. Oosterhuizen de discipline Animatie

De leerlingen van groep 1 t/m 4 krijgen uitleg over de zootroop en zien een aantal zootroop animaties van Studio Z. Ze zien daarbij hoe een serie plaatjes een kort filmpje vormt. En hoe deze plaatjes op elkaar lijken, maar net anders zijn. Vervolgens experimenteren ze zelf met het maken van een zootroop animatie. De leerlingen krijgen daarna een opdracht waarin ze een papieren vliegje laten bewegen.
Als hun filmstrip wordt ingekleurd hebben de leerlingen een prachtige zootroop animatie. Deze kan in de Studio Z zootroop bekeken en gefilmd worden.

Groep 5/6 krijgt een workshop in Gigant waarin de leerlingen in groepjes een animatiefilm maken met behulp van knutselmaterialen zoals papier, waskrijt en splitpennen.
Aan het eind van de les worden de gemaakte filmpjes bekeken, en diezelfde dag nog verstuurd naar school.

De leerlingen van groep 7/8 gaan aan de slag met het ontwerpen van een eerste level binnen een bestaande game op een van onze iPads. Ze bepalen het verhaal, ontwerpen levels en personages en leren spannende spelementen zoals puzzels toe te voegen. Daarna kunnen ze hun ontwerp direct uitproberen en laten uitproberen door mede leerlingen. Net zoals echte game designers dat doen!
Tip: als leerlingen een eigen tablet hebben (iOs of Android) kunnen ze deze meenemen. Dan kunnen ze thuis verder werken aan hun level!